22. marec - svetovni dan voda

Živjo vsem skupaj,

22. marca, takoj za prvim pomladnim dnevom, praznujemo svetovni dan voda. Prav je, da ima voda svoj praznik - brez nje namreč ne bi preživeli. Zato moramo zeloooo paziti nanjo, da bo še dolgo tekla med nami. In kaj lahko naredimo za to? Preberi si nekaj enostavnih napotkov, ki naravi pomenijo veliko:

- Odpadkov, še posebej nevarnih, ne smemo spuščati v kanalizacijo (zlivati v odtoke v kuhinji, kopalnici ali stranišče).

- Skrbno moramo ločevati odpadke. Predvsem moramo poskrbeti, da nevarni odpadki, kot so baterije in zdravila, ne končajo med navadnimi smetmi.

- Odpadkov nikoli ne smemo odvreči v naravo.

- Če opazimo koga od naših bližnjih, na primer starše, stare starše in prijatelje, da ravnajo neprimerno, jih na to opozorimo.

- Za zalivanje vrta in lončnic uporabimo deževnico.

- Pri hišnih opravilih in osebni higieni varčno ravnajmo z vodo ter čistilnimi in kozmetičnimi sredstvi.

- Uživajmo čim bolj ekološko pridelano hrano. Prekomerna uporaba pesticidov in gnojil v kmetijstvu predstavlja veliko grožnjo podtalnici.

 

Letos pa je 22. marec še prav poseben praznik - razglasil bom namreč zmagovalno šolo natečaja Grinijevo časnikovanje in objavil avtorje prispevkov, ki bodo objavljeni v našem prvem časniku. Samo še malo...