Svečka manj za lepši jutrišnji dan

Zadnjič sem videl, koliko odpadnih sveč zberemo vsak teden na pokopališčih. O G R O M N O. To pomeni, da veliko obiskujemo grobove in mislimo na naše bližnje, ki jih ni več med nami, kar je zelo lepo. Morda pa bi vseeno kdaj namesto navadne sveče, na grob odnesli kakšno bolj okolju prijazno nadomestilo, na primer leseno svečo ali pa posvetilo na kamenčku. Ali pa kdaj namesto prave sveče prižgete virtualno svečko, kar lahko naredite tukaj: PRIŽGI VIRTUALNO SVEČKO

Poleg tega, da takšna sveča ne povzroča odpadka, je zelo priročno tudi to, da jo lahko prižgemo v kateremkoli trenutku in skupaj s posvetilom obeležimo spomin na pokojne, ki jih pogrešamo in imamo radi.

Slovenci smo eni največjih porabnikov nagrobnih sveč v Evropi in povzročamo velike količine tega odpadka. Več kot jih lahko družbe za predelavo sproti prevzamejo in reciklirajo. Odpadne nagrobne sveče sicer niso nevarni odpadki, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zato je treba poskrbeti, da se zbirajo ločeno od ostalih odpadkov (v zabojnikih na pokopališčih z napisom SVEČE), predvsem pa, da njihovo količino zmanjšamo.